FINALE

15 JUNI 2019

En eksperimenterende kunstevent i samspil med Kunsthal Aarhus og en række kunstnere der alle ved denne finale udforsker måltiden.

Det hele afrundes i en improviseret fællesspisning af Jazz og Måltidsvenner i haven til Kunsthal Aarhus.

 KUNSTHAL AARHUS

J. M. Mørks Gade 13, 8000 Aarhus

Kl. 1200 – 2130

Fri entre

 

www.kunsthalaarhus.dk

 

FØLG OS

Kunstnere

Anton og Niels Peitersen

Aededolkenes GULL

Anton og Niels Peitersen, kunstnere og trykkere fra forskellige generationer. De har arbejdet sammen siden 86′, men aldrig så konkret som i denne situation. De to vil med deres exponat ‘GULL’ fusionere situationerne “middagsmaden” og “dagens arbejde”. To aktiviteter der ellers plejer at afbryde hinanden. Over dagen vil der blive spist, snakket og arbejdet i en stor pærevælling, hvori temaet kunst/føde bliver vendt. 

Arbejdet som kunstner er en ekstrem leg i flow, der kan sammenlignes med besøget hos den bedste ven i 1. klasse, hvor 4 timer efter skole og til afhentning, føles som et splitsekund. I denne tidslomme eksisterer ingen hunger, ingen udmattelse og tiden er et ormehul. Spørgsmål som arbejde vs. ro er irrelevante og føden kan såvel være en våd 
Piratos hengemt under et skuffedarium på hjul, som en bakke med kiks og saftevand bragt ind af far. I tiden bliver indtagelsen af føde ophøjet til kronen på værket, og arbejdets trummerum er lidelsen. Kunstnerne ser på dette som en konstruktion det er umagen værd at gøre op med. I den sidste ende skal kunstneren sætte sine værker i arbejde for sig og ikke omvendt. Dette uhåndgribelige fluxuskøkken finder sted på Kunsthal Aarhus kl 12 – 17

OM Anton og Niels Peitersen

Anton Peitersen er bosiddende i Berlin og driver her udstillingsstedet Tamago. Anton er uddannet på Universität der Künste Berlin og har siden sin exit i 16′ udstillet sine aktioner i Leipzig, Kassel, Berlin, København og Aarhus. Niels H. Peitersen er uddannet stentrykker og driver det grafiske værksted Saxum-Litho på Djursland. Han er tilknyttet det grafiske værksted i Hjørring, og har været fast lærer på kunstskolen i Nuuk. Tilmed har han trykt i diverse køkkener rundt omkring i Europa med kunstneren Søren Bencke.


Kasper Hesselbjerg

Jeg gav dem østers og lod dem vrøvle, Værket

Jeg gav dem østers og lod dem vrøvle består af keramiske skåle med en vingummi opløst i japansk risvis. De små skulpturer serveres og indtages som østers uden at være det. De lader kun som om. Til gengæld byder de på en skulpturel oplevelse, hvor både det tegnmæssige og sanselige bringes i spil. 

Om Kasper Hesselbjerg

Kasper Hesselbjerg (f. 1985) er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademis Billedkunstskoler. Hans kunstneriske praksis udfolder sig i krydsfeltet mellem skulptur, billede og tekst. Her afsøger han præmisserne for mødet med og oplevelsen af genstande i vores hverdag. Og hvordan denne oplevelse får betydning for os. Hesselbjergs seneste udgivelser er Cornflakes og andre specifikke objekter,Salatfeber og Østersdage. Han er desuden redaktør på Forlaget emancipa(t/ss)ionsfrugten.


Morten Søndergaard

Ordkomfur

Ordkomfuret er skabt af det komfur, der i mange år stod i Bakkehusets gæstebolig og sørgede for måltider til forfattere som Søren Ulrik Thomsen, Merete Pryds Helle og Morten Søndergaard selv. Ved komfuret kan du kokkerere din helt personlige oplæsning af Morten Søndergaards ord. 

Biernes Sværmen

Biernes Sværmen Bierne sørger for bestøvning af de planter som udgør en stor del af vores mad. De små nuttede flyvende teddybjørne er blevet et symbol på klodens fremtid, og deres summen og sværmen er del af alles barndom og erindringer om sommermarker og blomstrende æbletræer. Men hvorfor sværmer bier? At se en bifamilie sværme ud af deres bo og derefter sætte sig tæt sammen i klynge højt oppe i et træ er en af de mest sælsomme begivenheder som naturen byder på. Og det der sker inde i og rundt bisværme er en kompleks og omfattende poetisk fortælling. Vi kan lære meget af biernes 
beslutningsprocesser og danse- og tankemønstre, når de skal vælge et nyt sted at bo. Også hvad angår demokrati og økologisk sindelag har det lille insekt med den store betydning meget at give os. 
Hør mere når Morten Søndergaard kommer forbi Måltidets Biennale for at læse digte op og fortæller om sin praksis som bi-avler og erfaringer med biernes forunderlige sværmning.

Om Morten Søndergaard

Morten Søndergaard er digter og kunstner. Han er uddannet fra Forfatterskolen og debuterede som forfatter i 1992 med digtsamlingen Sahara i mine hænder. Søndergaard udgav i 1998 digtsamlingen ’Bier dør sovende’. Derudover arbejder han med lydkunst og kunst og har udstillet rundt omkring i Europa, ligesom han skriver og har udgivet musik m.m. Tid har altid været omdrejningspunktet for hans forfatterskab.


Søren Aagaard

EDULIS 

EDULIS er et kunstprojekt omkring den danske limfjordsøsters Ostrea edulis. EDULIS præsenteres her ved et videokunstværk og en installation. Videokunstværket, Tåge og Lys, handler om østersrejsen i de danske guldaldermaleres fodspor. Videoværket er en slags antropologisk dokumentar blandet med rejsefilm, fiktion og naturscener. Her undersøger Aagaard den danske østers’ historie – fra fattigmandskost til eksklusivt varemærke for det nye nordiske køkken. I værket beretter han også om de berømte køkkenmøddinger ved Ærtebølle og de invasive stillehavsøsters, der strømmer ind over landets grænser fra syd. 

Om Søren Aagard

Søren Aagaard uddannet kok og kunstner og arbejder med video, skulptur, performance og installation. Særligt mad og måltidet som tidslig og performativ begivenhed har været en vigtig del af Aagaards praksis de seneste år. Søren Aagaard er desuden med til at drive udstillingsstedet YEARS i København og det kontinuerte kunst og mad-event Okto. Han tog afgang fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2013 og har desuden studeret ved Konsthögskolan i Malmö. Han har udstillet både i Danmark og udlandet, og deltaget på flere internationale filmfestivaler.

Foto på plakaten: Anton Peitersen





Sara Sjölins

Performance / Talk / Video

Sara Sjölin tager i hendes arbejde denne eftermiddag på Kunsthal Aarhus udgangspunkt i måltidet / måltiden. 

Om Sara Sjölin 

Sara Sjölins kunstneriske arbejde tager ofte udgangspunkt i personlige historiefortællinger og spekulative observationer om dyreliv. Fortællingerne medieres ofte af hendes egen stemme og derved fremhæves de iboende humoristiske perspektiver i disse situationer. Dette tager form af installatoriske og skulpturelle videoproduktioner med en stærk voice 
over hvor den direkte tale, fri for manuskript, skaber en flegmatisk fremtoning som ofte fremstår og opfattes komisk i forhold til billedsidens kontekst. Med fokus på netop det talte sprog, arbejder Sjölin med hvordan disse personlige oplevelser efterfølgende formes af hukommelsens iscenesættelse eller fantasiens drivkraft. Fortællerstemmens relation til videomaterialet skaber ofte tvivlspørgsmål om hvad der er fiktion eller dokumentation, historie eller spekulation 


Jesper Aabille 

Brænde til spejling af Æg

Brænde til spejling af æg er en skulpturel og performativ rammesætning af den almindelige hverdagshandling at spejle et æg. Værket er en social skulptur, hvorfra han vil servere spejlæg, Poetisk Spejlæg til, og med gæster der kommer forbi. 

Om Jesper Aabille

Jesper Aabille skaber kunstværker, der med måltidet som fællesnævner inviterer til anderledes brug af vores fælles rum – både de urbane og mere mentale af slagsen. Via interventioner, performance, maleri og skulptur fletter hans værker sig ind i forskellige sociale situationer for at forskyde dem i nye retninger og vende op og ned på det givne. Selvom Aabilles praksis kredser om mad, er det ikke den i sig selv, der interesserer ham. Maden fungerer for ham som en slags rekvisit og måltidet som ramme for en humoristisk og ironisk iscenesættelse af de kulturelle ritualer, der knytter sig til vores madkultur(er). Der er uendelig mange fortællinger indgroet i mad som fænomen, og det er dem Aabille undersøger og får til at mødes i dialog med publikum. 


Antipyrine // Mathias Kokholm

Udgivelse

Antipyrine har under Måltidets_biennale19 samlet ord, tekster, fotografier, tryk og måltidsaftryk. Under denne finale vil Antipyrine lave en udgivelse, et værk, et aftryk, efterladenskaber og fordøjelse 

Om Antipyrine

Antipyrine er et uafhængigt forlag drevet af redaktør/kurator Mathias Kokholm. Forlaget udgiver titler inden for kunst, litteratur og teori; økonomi, teknologi, vandalisme, publicering som medium og praksis, skizofreni, science fiction og konceptuel poesi. Antipyrine er en åben situation, arbejder ofte kollektivt og researchbaseret, med et bagkatalog af komplekse og polemiske titler, formulerende visioner i sin tid. Antipyrine driver boghandlen hos Kunsthal Aarhus.


USE Studio

3 måltidsinstallationer

USE studio faciliterer en 36 timers tværæstetisk workshop for det kulturelle vækstlag. Et møde mellem scenekunstnere, kaospiloter, arkitekter, musikere og gastronomer der ender ud i 3 måltidsinstallationer under finalen i Kunsthal Aarhus’ have og kan opleves fra kl. 1217

Om USE studio 

USE studio er et procesdrevet designbureau, der arbejder med grafisk, digital og spatial design. De arbejder stedsspecifikt med alle aspekter af den kreative proces – research, design og udførelse og er eksperter i co-creation med brugere og interessenter.


Jazz & Måltidsvenner 

Fællesspisning 

Jazz & Venner afslutter Måltidet_biennale19 med én stor legende fællesspisning i haven til Kunsthal Aarhus. En afrunding på en rejse igennem scenerne og eksperimenterne. En fejring af biennalen og tiden vi deler og har delt med hinanden. Men også plads til nye kan komme forbi, spise med og lade ideerne spire til en ny biennale om to år. 

Om ’& Venner’ 

‘& venner’ er mad, mennesker, sans og det gode møde. Vi leger med håndværket og vender gerne op og ned på idéen om hvorledes en aften bliver uforglemmelig. Ikke af glitter og glimmer nødvendigvis, men med hygge, små sanselige oplevelser, musik, kultur og samtale.

PROGRAM

31.05. – 07.06.2019

En Madperformance i 12 tableauer

05.06.2019

Madevent i samarbejde med BoraBora

06.06 – 07.06.2019

Experimenter – involvering – måltiden

07.06 – 09.06.2019

Mad – bål – kokkeskoler

12.06.2019

Et stormøde for branchen

16.06.2019

En måltidsworkshop i børnehøjde

14.06.2019

En tværæstetisk workshop

15.06.2019

En eksperimenterende kunstevent