FINALE
15 JUNI 2019
En eksperimenterende kunstevent i samspil med Kunsthal Aarhus og en række kunstnere der alle ved denne finale på Måltidets_biennale19 udforsker biennalens tema måltiden og måltidet. Det hele afrundes i en improviseret fællesspisning af Jazz og Måltidsvenner i haven til Kunsthal Aarhus.
I forbindelse med Europæisk Kulturregions kulturfestival Genopdag i juni 2019 afvikler Institute of Meals verdens første biennale for måltider. Omdrejningspunktet for biennalen i 2019 er TID og MÅLTID. MÅLTIDEN – Måltidet er et møde mellem mennesker. En tid vi deler. Et evigt foranderligt rum.
Måltidets_biennale19 er kurateret af Jakob Vinkler, Institute of Meals og udviklet i tæt samarbejde med FOCUS (Food and Culture Studies) og Europæisk Gastronomi Region.
Under måltidets_biennale19 afvikles i perioden 31.5.-15.6. en række events, udstillinger og symposier rundt på forskellige scener, hvor kunstnere, forskere og kokke samarbejder om at bruge måltidet som udtryksform.
KUNSTHAL AARHUS
J. M. Mørks Gade 13, 8000 Aarhus
Kl. 1200 – 2130
Fri entre
Finalen er støttet af:
Aarhus Kommune
Den Jyske Kunstfond
Region Midtjylland
finale
Galleri
Kunstnere
Anton og Niels Peitersen
Aededolkenes GULL
Anton og Niels Peitersen, kunstnere og trykkere fra forskellige generationer. De har arbejdet sammen siden 86′, men aldrig så konkret som i denne situation. De to vil med deres exponat ‘GULL’ fusionere situationerne “middagsmaden” og “dagens arbejde”. To aktiviteter der ellers plejer at afbryde hinanden. Over dagen vil der blive spist, snakket og arbejdet i en stor pærevælling, hvori temaet kunst/føde bliver vendt.
Arbejdet som kunstner er en ekstrem leg i flow, der kan sammenlignes med besøget hos den bedste ven i 1. klasse, hvor 4 timer efter skole og til afhentning, føles som et splitsekund. I denne tidslomme eksisterer ingen hunger, ingen udmattelse og tiden er et ormehul. Spørgsmål som arbejde vs. ro er irrelevante og føden kan såvel være en våd
Piratos hengemt under et skuffedarium på hjul, som en bakke med kiks og saftevand bragt ind af far. I tiden bliver indtagelsen af føde ophøjet til kronen på værket, og arbejdets trummerum er lidelsen. Kunstnerne ser på dette som en konstruktion det er umagen værd at gøre op med. I den sidste ende skal kunstneren sætte sine værker i arbejde for sig og ikke omvendt. Dette uhåndgribelige fluxuskøkken finder sted på Kunsthal Aarhus kl 12 – 17
OM Anton og Niels Peitersen
Anton Peitersen er bosiddende i Berlin og driver her udstillingsstedet Tamago. Anton er uddannet på Universität der Künste Berlin og har siden sin exit i 16′ udstillet sine aktioner i Leipzig, Kassel, Berlin, København og Aarhus. Niels H. Peitersen er uddannet stentrykker og driver det grafiske værksted Saxum-Litho på Djursland. Han er tilknyttet det grafiske værksted i Hjørring, og har været fast lærer på kunstskolen i Nuuk. Tilmed har han trykt i diverse køkkener rundt omkring i Europa med kunstneren Søren Bencke.
Kasper Hesselbjerg
Jeg gav dem østers og lod dem vrøvle, Værket
Jeg gav dem østers og lod dem vrøvle består af keramiske skåle med en vingummi opløst i japansk risvis. De små skulpturer serveres og indtages som østers uden at være det. De lader kun som om. Til gengæld byder de på en skulpturel oplevelse, hvor både det tegnmæssige og sanselige bringes i spil.
Om Kasper Hesselbjerg
Kasper Hesselbjerg (f. 1985) er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademis Billedkunstskoler. Hans kunstneriske praksis udfolder sig i krydsfeltet mellem skulptur, billede og tekst. Her afsøger han præmisserne for mødet med og oplevelsen af genstande i vores hverdag. Og hvordan denne oplevelse får betydning for os. Hesselbjergs seneste udgivelser er Cornflakes og andre specifikke objekter,Salatfeber og Østersdage. Han er desuden redaktør på Forlaget emancipa(t/ss)ionsfrugten.
Morten Søndergaard
Ordkomfur
Ordkomfuret er skabt af det komfur, der i mange år stod i Bakkehusets gæstebolig og sørgede for måltider til forfattere som Søren Ulrik Thomsen, Merete Pryds Helle og Morten Søndergaard selv. Ved komfuret kan du kokkerere din helt personlige oplæsning af Morten Søndergaards ord.
Biernes Sværmen
Biernes Sværmen Bierne sørger for bestøvning af de planter som udgør en stor del af vores mad. De små nuttede flyvende teddybjørne er blevet et symbol på klodens fremtid, og deres summen og sværmen er del af alles barndom og erindringer om sommermarker og blomstrende æbletræer. Men hvorfor sværmer bier? At se en bifamilie sværme ud af deres bo og derefter sætte sig tæt sammen i klynge højt oppe i et træ er en af de mest sælsomme begivenheder som naturen byder på. Og det der sker inde i og rundt bisværme er en kompleks og omfattende poetisk fortælling. Vi kan lære meget af biernes
beslutningsprocesser og danse- og tankemønstre, når de skal vælge et nyt sted at bo. Også hvad angår demokrati og økologisk sindelag har det lille insekt med den store betydning meget at give os.
Hør mere når Morten Søndergaard kommer forbi Måltidets Biennale for at læse digte op og fortæller om sin praksis som bi-avler og erfaringer med biernes forunderlige sværmning.
Om Morten Søndergaard
Morten Søndergaard er digter og kunstner. Han er uddannet fra Forfatterskolen og debuterede som forfatter i 1992 med digtsamlingen Sahara i mine hænder. Søndergaard udgav i 1998 digtsamlingen ’Bier dør sovende’. Derudover arbejder han med lydkunst og kunst og har udstillet rundt omkring i Europa, ligesom han skriver og har udgivet musik m.m. Tid har altid været omdrejningspunktet for hans forfatterskab.
Søren Aagaard
EDULIS
EDULIS er et kunstprojekt omkring den danske limfjordsøsters Ostrea edulis. EDULIS præsenteres her ved et videokunstværk og en installation. Videokunstværket, Tåge og Lys, handler om østersrejsen i de danske guldaldermaleres fodspor. Videoværket er en slags antropologisk dokumentar blandet med rejsefilm, fiktion og naturscener. Her undersøger Aagaard den danske østers’ historie – fra fattigmandskost til eksklusivt varemærke for det nye nordiske køkken. I værket beretter han også om de berømte køkkenmøddinger ved Ærtebølle og de invasive stillehavsøsters, der strømmer ind over landets grænser fra syd.
Om Søren Aagard
Søren Aagaard uddannet kok og kunstner og arbejder med video, skulptur, performance og installation. Særligt mad og måltidet som tidslig og performativ begivenhed har været en vigtig del af Aagaards praksis de seneste år. Søren Aagaard er desuden med til at drive udstillingsstedet YEARS i København og det kontinuerte kunst og mad-event Okto. Han tog afgang fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2013 og har desuden studeret ved Konsthögskolan i Malmö. Han har udstillet både i Danmark og udlandet, og deltaget på flere internationale filmfestivaler.
Sara Sjölins
kiss - Anna
Sara Sjölin tager i hendes arbejde denne eftermiddag på Kunsthal Aarhus udgangspunkt i måltidet / måltiden.
Om Sara Sjölin
Sara Sjölins kunstneriske arbejde tager ofte udgangspunkt i personlige historiefortællinger og spekulative observationer om dyreliv. Fortællingerne medieres ofte af hendes egen stemme og derved fremhæves de iboende humoristiske perspektiver i disse situationer. Dette tager form af installatoriske og skulpturelle videoproduktioner med en stærk voice
over hvor den direkte tale, fri for manuskript, skaber en flegmatisk fremtoning som ofte fremstår og opfattes komisk i forhold til billedsidens kontekst. Med fokus på netop det talte sprog, arbejder Sjölin med hvordan disse personlige oplevelser efterfølgende formes af hukommelsens iscenesættelse eller fantasiens drivkraft. Fortællerstemmens relation til videomaterialet skaber ofte tvivlspørgsmål om hvad der er fiktion eller dokumentation, historie eller spekulation
Jesper Aabille
Brænde til spejling af Æg
Brænde til spejling af æg er en skulpturel og performativ rammesætning af den almindelige hverdagshandling at spejle et æg. Værket er en social skulptur, hvorfra han vil servere spejlæg, Poetisk Spejlæg til, og med gæster der kommer forbi.
Om Jesper Aabille
Jesper Aabille skaber kunstværker, der med måltidet som fællesnævner inviterer til anderledes brug af vores fælles rum – både de urbane og mere mentale af slagsen. Via interventioner, performance, maleri og skulptur fletter hans værker sig ind i forskellige sociale situationer for at forskyde dem i nye retninger og vende op og ned på det givne. Selvom Aabilles praksis kredser om mad, er det ikke den i sig selv, der interesserer ham. Maden fungerer for ham som en slags rekvisit og måltidet som ramme for en humoristisk og ironisk iscenesættelse af de kulturelle ritualer, der knytter sig til vores madkultur(er). Der er uendelig mange fortællinger indgroet i mad som fænomen, og det er dem Aabille undersøger og får til at mødes i dialog med publikum.
Antipyrine // Mathias Kokholm
Udgivelse
Antipyrine har under Måltidets_biennale19 samlet ord, tekster, fotografier, tryk og måltidsaftryk. Under denne finale vil Antipyrine lave en udgivelse, et værk, et aftryk, efterladenskaber og fordøjelse
Om Antipyrine
Antipyrine er et uafhængigt forlag drevet af redaktør/kurator Mathias Kokholm. Forlaget udgiver titler inden for kunst, litteratur og teori; økonomi, teknologi, vandalisme, publicering som medium og praksis, skizofreni, science fiction og konceptuel poesi. Antipyrine er en åben situation, arbejder ofte kollektivt og researchbaseret, med et bagkatalog af komplekse og polemiske titler, formulerende visioner i sin tid. Antipyrine driver boghandlen hos Kunsthal Aarhus.
USE Studio
3 måltidsinstallationer
USE studio faciliterer en 36 timers tværæstetisk workshop for det kulturelle vækstlag. Et møde mellem scenekunstnere, kaospiloter, arkitekter, musikere og gastronomer der ender ud i 3 måltidsinstallationer under finalen i Kunsthal Aarhus’ have og kan opleves fra kl. 1217
Om USE studio
USE studio er et procesdrevet designbureau, der arbejder med grafisk, digital og spatial design. De arbejder stedsspecifikt med alle aspekter af den kreative proces – research, design og udførelse og er eksperter i co-creation med brugere og interessenter.
Jazz & Måltidsvenner
Fællesspisning
Jazz & Venner afslutter Måltidet_biennale19 med én stor legende fællesspisning i haven til Kunsthal Aarhus. En afrunding på en rejse igennem scenerne og eksperimenterne. En fejring af biennalen og tiden vi deler og har delt med hinanden. Men også plads til nye kan komme forbi, spise med og lade ideerne spire til en ny biennale om to år.
Om ’& Venner’
‘& venner’ er mad, mennesker, sans og det gode møde. Vi leger med håndværket og vender gerne op og ned på idéen om hvorledes en aften bliver uforglemmelig. Ikke af glitter og glimmer nødvendigvis, men med hygge, små sanselige oplevelser, musik, kultur og samtale.
program
Kl. 12.00 |
Dørene åbner
|
Kl. 12.30 (Café) |
Velkomsttale Jacob Fabricius, Kunstfaglig direktør Kunsthal Aarhus Jakob Vinkler, Leder af Institute of Meals
|
Kl. 12.30 (Café
|
Kasper Hesselbjerg De gav dem østers og lod dem vrøvle |
Kl. 13.00 – 13.30 (Café)
|
Morten Søndergaard Oplæsningslecture om biernes sværmen |
Kl. 13.30 & 15.00 & 17.00 (Sal 1)
|
Sara Sjölin Kiss-Anna (Performance) |
Kl. 14.00 – 17.00 (Sal 1)
|
Søren Aagaard Edulis (videoværk om limfjordsøstersen Ostrea edulis) |
Kl. 12.00 – 17.00 (Café)
|
Anton og Niels Peitersen Aededolkenes GULL (fluxuskøkken)
|
Kl. 12.00 – 17.00 (Café)
|
Antipyrine Udgivelse af måltidsaftryk fra Måltidets biennale 19 |
Kl. 12.00 – 17.00 (Café)
|
Morten Søndergaard Ordkomfur |
Kl. 12.00 – 17.00 (Udenfor) |
Jesper Aabille Brænde til spejling af æg
|
Kl. 13.30 – 17.30 (udenfor)
|
USE Studio Måltidsinstallationer udviklet i en 36 timers tværæstetisk workshop
|
Kl. 17.30 – 21.30 |
Jazz og Måltidsvenner fællesspisning – Intro ved professor Michael Flaherty om TID – Kasper Hesselbjerg oplæsning – Mad og Jazz
|
M
PROGRAM







